EU sklízí »odměnu« za to, že jde v amerických stopách

19. 7. 2022

Nyní je pro evropské země důležité období roku, protože obvykle ukládají zemní plyn na zimu. Nicméně plynovod Nord Stream 1 z Ruska do Německa prochází od 11. do 21. července každoroční údržbou a evropské vlády se obávají, že by Moskva mohla toto období prodloužit za účelem omezení dodávky plynu do Evropy.

Existují dobré důvody, proč se Německo a zbytek Evropské unie obávají, že by Rusko mohlo po 21. červenci udržet plynovod vypnutý. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí uvedla, že budoucí nabídka bude záviset na poptávce plynu v Evropě a na západních sankcích proti Rusku. Je zřejmé, že pro Rusko nemá smysl poskytovat energii zemím, které ho sankcionují a které poskytují zbraně zemi, se kterou je v nepřátelském stavu.

Ačkoli to nemusí být ruský záměr, těchto deset dní může posloužit jako doba odkladu pro EU, aby zvážila záležitost racionálně a přehodnotila zisky a ztráty vyplývající ze své účasti na strategii Spojených států k oslabení Ruska.

Rusko v loňském roce poskytlo 55 procent dováženého zemního plynu Německa a výstavba projektu Nord Stream 2, který spojuje Rusko a Německo, a která je téměř dokončena, naznačuje, že Německo nemůže najít spolehlivější zdroj zemního plynu, který nahradí Rusko, i když nechce dát všechna vejce do jednoho košíku.

Vzhledem k tomu, že nedostatek energie se již v Německu a mnoha dalších zemích EU stal téměř nesnesitelným, je velkou otázkou, zda vydrží důsledky toho, že by tok Nord Stream 1 byl uzavřen na libovolné prodloužené období.

Německo je dlouhodobý průkopník v oblasti ekologického rozvoje a jeho návrat k využívání uhelné energie ukazuje, že ukrajinská krize si vybírá daň na jeho strategii na snižování emisí uhlíku, což souvisí s mnoha aspekty jeho sociálních, ekonomických a průmyslových politik.

To, že euro a americký dolar dosáhly minulý týden poprvé za dvě desetiletí parity, by mělo probudit blok k pochopení skutečnosti, že za konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou, který zorganizoval Washington, přímo platí.

Spíše než se snažit podpořit rozhovory o ukončení konfliktu, EU neustále zvyšuje své sankce vůči Rusku a poskytuje vojenské zdroje na Ukrajinu, což pouze přilévá olej do ohně.

Pokud EU s Ruskem nevyjedná vytvoření trvalého, vyváženého a udržitelného bezpečnostního mechanismu v Evropě, bude i nadále sklízet cokoli, co USA zasejí.

Martin Kalous
iportal24.cz