Vláda ohlašuje další zvýšení výdajů na armádu. Je to skutečně to, co občany trápí? ptá se Mackovík z KSČM

18. 8. 2022

Vláda jen těžko hledá finance, aby pomohla občanům zvládnout vlnu zdražování, s níž se už potýkají a která určitě ještě není na vrcholu. Příspěvky, ať už 5000 korun pro některé rodiny s dětmi nebo snížení spotřební daně na pohonné hmoty o 1,50 Kč, jsou v porovnání s pomocí, kterou poskytují svým občanům jiné země, směšné. Na čem si ale Fialova vláda trvá a hrdě se k tomu hlásí, je zvýšení výdajů na obranu. Je to skutečně to, co občany v dnešní době trápí? Podle experta KSČM na obranu Stanislava Mackovíka nikoliv.

Ministr financí Zbyněk Stanjura se podle zjištění ČT dohodl s ministryní obrany Janou Černochovou (oba ODS) na tom, že rozpočet ministerstva obrany by se měl v příštím roce navýšit o dvacet miliard na 110 miliard korun. Tím ale rychlé zvyšování výdajů na obranu nekončí. Do roku 2025 mají vzrůst podle plánu vlády až na 155 miliard. Tím by Česko splnilo svůj závazek vůči NATO dávat na obranu dvě procenta HDP.

Armáda plánuje nabrat další stovky vojáků, chce nakupovat nová bojová vozidla, vrtulníky i munici.

Mackovík s postupem koaličního kabinetu Petra Fialy (ODS) nesouhlasí. »V dnešní době mají občané České republiky úplně jiné starosti, než jsou nákupy několika vrtulníku nebo nejmodernějších letounů. Fialova vláda utrácí nesmyslně jenom proto, aby se zavděčila USA. Peníze, které chce nalít do armády, by měly jít na něco smysluplného, ať už do zdravotnictví, do sociální sféry, anebo na pomoc lidem s energetickou krizí, kterou v podstatě navodila politika současné vlády,« řekl Mackovík pro iportaL24.cz.

V červenci kabinet rozhodl, že by rád nakoupil 210 nových švédských bojových vozidel pěchoty CV90. Za největší armádní zakázku v novodobé české historii plánuje resort obrany postupně utratit 52 miliard. Začít s nákupem hodlá Černochová už příští rok. »Chceme mít dořešeny nákupy bojových vozidel pěchoty, protože ten závazek ohledně těžké brigády je stále platný. V roce 2023 chceme nakupovat další pandury, chceme nakupovat další titusy,« uvedla ministryně v ČT.

Chybí jasná koncepce rozvoje armády

Podle Mackovíka jde o nejhorší šéfku resortu v období samostatné České republiky. »Ministryně Černochová chce být velmi ambiciózní a v podstatě dělá jenom to, co vyhovuje Američanům. Aby se jim zalíbila, tak udělá cokoliv bez ohledu na důsledky,« míní komunistický expert.

Za chybu označil to, že armáda při pořizování nové techniky neoslovuje v první řadě české výrobce. »Oslovujeme především ty výrobce, kteří z toho udělají nějakou provizi, aby se ty peníze pak daly použít při volební kampani těch dotčených politických stran,« uvedl Mackovík. Další chybou podle něj je, že se armáda snaží nakupovat věci, které v současné době nepotřebuje. »Nemyslím si, že prioritou České republiky v současné době jsou úplně nové vrtulníky, úplně nová bojová vozidla, ale jak jsme viděli při požáru v Českém Švýcarsku, armáda nemá ani bambi vaky na hašení,« shrnul Mackovík.

»Chybí jasná koncepce rozvoje armády, v podstatě jenom poklonkujeme cizím zájmům, vytváříme tady expediční sbor a když potřebujeme armádu nasadit u nás, pak teprve zjišťujeme, jaké má obrovské problémy. Je to zcela bezkoncepční, je to utrácení peněz tak, aby to stálo co nejvíce a dalo se z toho něco ulít, což už známe z předchozích nákupů, kdy ve vládě byla ODS,« dodal.

SPD proti, ANO souhlasí

S nárůstem výdajů na obranu nesouhlasí ani opoziční hnutí SPD. Také podle něj by vláda nyní měla mít jiné priority než výdaje na obranu. »Dostačující by bylo 1,4 procenta HDP. A zbytek finančních prostředků dávat na infrastrukturu, zdravotnictví, sociální věci,« uvedl v ČT předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala.

Naopak hnutí ANO navýšení výdajů na dvě procenta podporuje. »Ať se dosáhne dvou procent, ale říkám, nemůže se rezignovat na sociální smír, nemůže se rezignovat na investice,« upozornila předsedkyně poslaneckého klubu Alena Schillerová.

Autor: 
jad
Zdroj: 
iportal24.cz